Auktorisoitu Tilitoimisto Tietokauha

Vinkkejä koronatilanteesta selviytymiseen

Vallitseva poikkeustilanne aiheuttaa yrityksissä huolta ja murhetta. Me täällä Tietokauhassa autamme ja neuvomme asiakkaitamme parhaamme mukaan, jotta pääsemme yhdessä tämän poikkeuksellisen ajan yli.

Yritysten maksukyvyn ylläpitämiseksi on valmisteltu ja tullaan valmistelemaan monenlaisia tukitoimia eri tahojen toimesta. Kokosimme tähän joitain konkreettisia vinkkejä.

Ennakkoverojen alentaminen
Jos näyttää siltä, että yrityksesi tulos tulee olemaan pienempi kuin mitä on arvioitu, ennakkoveroihin kannattaa hakea muutosta. Ole siinä tapauksessa yhteydessä Tietokauhan palvelupäällikköösi, niin hoidetaan asia yhdessä.

Verojen maksujärjestely
Jos yritykselläsi on vaikeuksia maksaa veroja (esim. alv. työnantajasuoritukset, ennakkoverot), hae veroille maksujärjestelyä Verohallinnon OmaVero-palvelussa.

Lisätietoa verojen maksujärjestelystä

Lainat
Jos sinulla on lainaa, neuvottele tarvittaessa lyhennysvapaata rahoituslaitoksen kanssa. Ole yhteydessä omaan pankkiisi tai rahoitusyhtiöösi.

Lisätietoa lyhennysvapaasta

Henkilökohtaiset lainanlyhennykset
Selvitä oman pankkisi kanssa, voisitko saada lyhennysvapaata myös henkilökohtaisiin lainoihisi.

Rahoitus
Jos yrityksesi tarvitsee lisärahoitusta, ole yhteydessä omaan rahoittajapankkiisi tai muuhun rahoituksen tarjoajaan. Huomioi lainan todellinen vuosikorko. Nyt rahoitustarjouksia saattaa tulla tahoilta, joilla vuosikorko on huomattavan korkea.

Lisätietoa rahoitusvaihtoehdoista

Lomauttaminen
Jos näyttää siltä, että joudut lomauttamaan työntekijöitäsi, ota tarvittaessa yhteyttä Tietokauhan palkanlaskijaasi, niin neuvomme kuinka toimia. Lomautusilmoitus tulee antaa työntekijöille viimeistään 14 vuorokautta ennen lomautuksen alkamista (tilanne 25.3.2020), ellei työehtosopimuksessa muuta määrätä.

Lisätietoa lomauttamisesta ja yt-laista

Vuokrat
Neuvottele vuokranantajien kanssa tilapäisestä vuokranalennuksesta tai maksuaikajärjestelystä esim. niin, että osa vuokrasta voitaisiin maksaa kriisin hellitettyä useammassa erässä pidemmän ajan kuluessa.

Vakuutusmaksut
Työeläkeyhtiöillä on mahdollisuus myöntää TyEL ja YEL-vakuutuksiin viivästyskorotonta maksuaikaa. Selvitä vakuutusyhtiöltäsi, voisiko myös muita vakuutusmaksuja siirtää maksettavaksi useammassa erässä.

Lisätietoa työelävakuutusmaksujen maksuajoista

Kiinteät kulut
Toiminnan kiinteät kulut juoksevat, vaikka myynti olisi pysähtynyt. Käy yrityksen kulurakenne kriittisesti läpi, tarvittaessa yhdessä kirjanpitäjäsi kanssa. Onko kiinteissä kuluissa eriä, joita pystyisi nopeasti leikkaamaan osin tai kokonaan?

Toiminnan mukauttaminen
Koronakriisi on halvaannuttanut ihmisten liikkumisen ja etenkin oleskelun julkisilla paikoilla. Onko yrityksen tuotteita mahdollista myydä etänä, kotiinkuljetuksella, take awayna tms.? Joistain tuotteista on markkinoilla jopa pulaa. Löytyisikö niistä markkinarakoa, johon olisi mahdollisuutta reagoida (esimerkiksi osana alihankintaketjua)?

Laskuja kasaantuu
Jos laskuja alkaa kasaantua ja tilillä ei ole rahaa, ole yhteydessä velkojiin ja sovi maksujärjestelyistä. Jos laskuja menee perintään, tulee siitä vain lisää kuluja.

Talousvaikeudet
Jos yrityksesi taloustilanne on menossa huonompaan suuntaan, kannattaa hakea neuvoja ja apua heti. Mitä nopeammin talousvaikeuksia lähdetään ratkomaan, sitä todennäköisemmin yritystoiminta saadaan tervehdytettyä.

Olemme täällä teitä varten!
Tietokauhan asiantuntijat auttavat ja tukevat asiakkaitaan parhaansa mukaan. Ota tarvittaessa yhteyttä omaan palvelupäällikköösi, niin mietitään yhdessä mitä voisimme tehdä.

Henkilökunnan yhteystiedot